dilluns, 21 de novembre de 2016

Una revista per a una subcomarca: La ComunaHui tinc el plaer de presentar-vos una novetat. I és una revista que naix amb la voluntat de contribuir a conéixer la nostra subcomarca. He copiat el text de l'editorial, que reproduïsc ací perquè estic absolutament identificat en tot el que es diu, des de la primera fins l'última paraula; per cert, editorial que ha estat redactat per Pau Martínez, de Manuel.

"La gent que habitem els pobles que reguen les seues hortes de la séquia Comuna de l’Énova i Castelló, compartim un territori, una història i una cultura comunes. L’Énova, la Pobla Llarga, Manuel, Rafelguaraf, Sant Joanet i Senyera formen una subcomarca, al límit sud de la Ribera Alta, ben definida geogràficament com una planura al·luvial formada a la dreta dels rius Albaida i Xúquer. La serra de Manuel-l’Énova i la de Barxeta tanquen aquesta planura marcant el límit amb la comarca de la Costera.
Tenim un territori i una història compartida, la que han anat fent els habitants que ens han precedit, ibers, romans, àrabs i finalment al segle XIII els de la nostra cultura cristiana. De tots ells tenim la seua empremta en la nostra manera de viure, de cultivar les terres, de fer els menjars, de parlar i escriure, d’organitzar-nos col·lectivament i afrontar les alegries i les adversitats de la vida. Els ajuntaments dels nostres pobles s’han unit en un projecte comú, el d’impulsar una revista per a tots, que ens permeta conéixer-nos més i compartir allò que fem en cadascun dels nostres pobles. Una revista que siga una finestra oberta que eixample el nostre horitzó de vida i ens permeta conéixer i saber més, per poder gaudir i estimar més allò que tenim més a prop. Que s’ocupe dels temes que puguen tindre un interés col·lectiu.
Som pobles menuts, però en conjunt sumem 12.000 habitants, què són suficients per tirar endavant projectes més complexos que il·lusionen els nostres joves, que animen a la gent més major, i que atraguen cap ací gent d’altres pobles que vulguen conéixer els nostres valors culturals, naturals i patrimonials. Els joves de la major part dels nostres pobles estudien a l’institut de la Pobla Llarga i això és un punt de contacte i coneixement intermunicipal. Volem apropar-nos a ells també, presentar-los el projecte i que el facen seu. De segur que ens sorprenen amb les seues inquietuds i aportacions.
L’hem batejada com La Comuna, per ser la séquia el nexe d’unió de tots els pobles que hi participen i per ser el nom apropiat per fer-la nostra, la que és comuna a tots nosaltres. La revista està oberta a les col·laboracions de tots i serà confeccionada per un consell de redacció on hi haurà participació de gent de cada poble, la qual s’ocuparà de replegar les col·laboracions del seu poble i marcar la línea temàtica de la revista. Aquesta s’editarà en paper, es repartirà per tots els pobles i tindrà un cost simbòlic. A més la posarem a les xarxes socials per multiplicar la seua difusió i les possibilitats de més col·laboracions."

Dibuix de la subcomarca fet pel carcaixentí Andreu Valls

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada