dimarts, 9 de juliol del 2019

A propòsit de la Fira Modernista de Carcaixent


Una interessantíssima exposició fins i tot per a poblacions veïnes
Segons que m'han comentat el finançament de la Fira Modernista de Carcaixent costa al voltant d'uns 50.000 euros. Dels quals caldria descomptar ajudes o subvencions de part de la Diputació Provincial de València i/o d'alguna conselleria. Disculpeu però no puc precisar més per falta d'informació concreta. En tot cas, potser estem parlant d'uns 35.000 euros els que l'Ajuntament de Carcaixent es gasta en els actes relacionats amb la fira, sobretot destinats a les actuacions musicals i a la publicitat.


Però hi ha una altra part. Per a mi la més important: la col·laboració de les persones que, desinteressadament, participen amb els seus propis vestits d'època, o bé col·laboren en aspectes d'organització, etc., tot per tal que la Fira Modernista es puga dur a terme. I no són únicament les persones a títol individual, que també ho són les associacions de tota mena i una part important del comerç local. Estem parlant, doncs, d’una gran part de la societat carcaixentina que col·labora amb la Fira Modernista.


En concret, quant a les persones, són unes 250 les que venen col·laborant en els actes que s'hi organitzen. I com avançava adés, els diners es gasten majorment en actuacions musicals i en publicitat. Perquè sembla que per aconseguir que un esdeveniment d'aquestes característiques arribe a arrelar i es faça una celebració tradicional, inicialment cal destinar uns diners durant uns deu anys, si no alguns més.


És a dir, el que s'intenta per part de l'Ajuntament de Carcaixent, no és una mena d'esdeveniment momentani que una ciutat com Carcaixent és capaç de fer en un moment donat, com en altres ocasions o altres coses que s'han fet o s'han intentat, però que no han tingut continuïtat. Si no que, el que es pretén, si la cosa qualla i es fa una tradició, amb seguida, és que la societat -de més enllà del terme municipal: de les comarques veïnes i fins i tot estrangers- que la faça seua. Entenc que seria allò que hom diu “turisme cultural, gastronòmic, etc. d’interior”, un complement al turisme de sol i platja. Però amb l'esperança i el desig que més endavant, sense tant d'esforç i més per inèrcia, es facen les coses amb menys necessitat de publicitat, i potser també, amb menys despeses.


Dit això, també tinc entés que en una assignatura potser d'estudis d'Economia de la Universitat de València, s'ha parlat de la Fira Modernista de Carcaixent com a un bon exemple per atraure públic a visitar i conéixer una població. I a més, enguany, en la quarta edició, s'han recollit dades a partir de les quals es farà un estudi de repercussió de la fira, per conéixer amb detall en quina manera es beneficia i quina incidència econòmica o d'altre tipus té; és a dir, les repercussions que té la celebració de l'esdeveniment en la ciutat.



Doncs bé, em sembla admirable i em mereix tot el respecte del món, aquesta actitud. Començant per l'ajuntament, i seguida pel suport majoritari de la societat carcaixentina, que intenten crear algun tipus d'atracció, digueu-li turístic, digueu-li gastronòmic, digueu-li cultural... com vulgueu, que faça atractiu vindre les persones a Carcaixent. I, qui sap, si tot això pot ser un inici de canvi econòmic i millora per la societat en conjunt.
Aleshores em pregunte: quin mal hi ha en tot això? A parer meu no cap. I, al contrari, em sembla admirable que tota classe de persones -de l'espectre polític, des de la dreta a l’esquerra, que col·laboren en tan digne intent que sols pot portar millores a Carcaixent. La resta de crítiques, que sé que s'han fet o es fan per les xarxes, o bé són per enveges i malicies, moltes d'elles absolutament irracionals, infundades i sense el mínim trellat ni fonament. És allò de criticar per criticar. A aquestos no cal fer-los cas. Així que, la meua enhorabona i admiració per a totes les persones que intenten fer atractiva la idea de visitar Carcaixent.
Per cert, les fotos són de la pàgina de facebook de l'ajuntament i de Carcaixent modernista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada