dilluns, 11 d’octubre del 2021

Comunicacions a la XIX Assemblea d'Història de la Ribera (Alberic)

Durant els dies 5, 6 i 7 del pròxim mes de novembre tindrà lloc a Alberic la XIX Assemblea d’Història de la Ribera, a la qual he presentat tres comunicacions. Una a la secció monogràfica: Història i llegenda: el barranc dels Dos Germans, i dues a la secció miscel·lània: Monedes romanes de Rafelguaraf (dins l’apartat d’Història Antiga), i El molí de la Senyoria del Tossalet (dins l’apartat d’Història Moderna).

La primera, Història i llegenda... assenyala en quin context històric va succeir probablement un fet que, amb el pas del temps, originaria el topònim del barranc dels Dos Germans, així com una llegenda relacionada; llegenda que forma part de la cultura popular i fins i tot literària. I açò darrer ho dic per la meua novel·la RODERS (publicada per Edicions 96, de la Pobla Llarga).

Camí i barranc dels Dos Germans

La segona, Monedes romanes... comunicació en què, com a cronista oficial de Rafelguaraf, em veig en l’obligació moral de donar a conéixer la troballa de nombroses monedes d’època romana al terme rafelguarafí. Totes elles trobades bàsicament en el triangle comprés entre Berfull, el Tossalet i Rafelguaraf; zona de reg de la séquia Comuna de l’Énova.

AS de Tiberi aparegut prop de Berfull

I la tercera i última, El molí de la Senyoria... tracta de l’existència del molí de la Senyoria del Tossalet, del qual fins a dates recents, jo, almenys, no en tenia ni la més mínima referència a la seua existència, tot ubicant-lo en el lloc concret del terme de l’Énova on crec que estava.

El Tossalet (Tossalnou) en primer terme i al fons l'Énova i Manuel

Sí. Ja sé que tot açò hui en dia no són més que “rotllos” que no interessen a ningú o quasi. Però trobe que almenys a alguns historiadors/es potser sí que els despertarà la curiositat. I em sembla una llàstima que no desperte la curiositat de gent jove, o de tants altres més adults que creuen saber molt de la història dels “seus” pobles. Però... què hi farem!, és lamentable que siga així. I no ho dic per les meues comunicacions, sinó pel conjunt, pel global que acabarà publicant-se en les actes corresponents. Perquè a parer meu la informació que es genera en aquests actes, és a dir, els llibres que es publiquen, hauria de despertar l'interés de molta gent.

En fi, si a algú li burxa la curiositat, encara que siga només una miqueta, i us podeu apropar a Alberic...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada