dissabte, 3 d’agost del 2013

Sobre la història del Tossalet


El Tossalet, des del pas elevat al costat de l'estació de l'Énova

Aquests tipus de notícies són de les que més m'agrada posar. Ara mateix, per atzar, es dóna la coincidència que tinc un parell de novetats molt interessants que comentar a propòsit de la història d'el Tossalet (Tossalnou).
Primera, d'una manera molt breu vos avance que aquests dies passats he pogut veure i fotografiar una moneda d'època romana que va aparéixer en aquest poble l'any 2009. Es tracta d'un AS de l'època de l'emperador Claudi I. Potser algú es preguntarà quina importància té una sola moneda... Doncs bé, la importància és que és una prova de l'existència d'algun tipus d'hàbitat en temps dels romans, que fins ara no teníem constància material que ho demostrara (fàcil d'imaginar donada la proximitat de la vila de Cornelius, als Alters de l'Énova), tot i que la bibliografia ho assenyala amb caràcter general per a la majoria de poblacions de la comarca.

Anvers i revers de l'AS aparegut al Tossalet

I segona, l'altra notícia és que divendres que ve, dia 9, l'Alcalde de Rafelguaraf i jo mateix hem d'anar a l'Ajuntament de Gandia. Hem de participar en un acte protocolari, per a rebre de mans de l'alcalde gandienc una còpia de la documentació existent a l'arxiu d'aquella ciutat, de la documentació de l'arxiu del Comte de Ròtova que tracta sobre el Tossalet (i això perquè el Comte de Ròtova va ser el darrer titular de la senyoria). De feia molts (i no exagere, molts) anys que anava darrere d'aquesta documentació i al final sembla que s'ha pogut aconseguir. Ara només queda veure que la còpia siga fàcil de consultar, pràctica i accesible. Això permetrà que qualsevol historiador/a o investigador/a que puga estar interessat en el tema, i que siga de la nostra rodalia, no haja de desplaçar-se necessàriament a Gandia, i puga consultar la documentació a l'arxiu de l'Ajuntament de Rafelguaraf mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada