diumenge, 4 de març de 2018

Paraules de convit


Itinerari a realitzar amb les parades previstes 

Enguany, la XXXIII Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera se celebrarà a Rafelguaraf el diumenge 15 d’abril. A petició de la senyora alcaldessa i per tal motiu és que hem preparat una ruta senderista prèvia, que tindrà lloc el dissabte 24 de març. Per això, com a cronista del poble em dirigisc a totes i tots, sobretot als qui no coneixen encara Rafelguaraf, per convidar-vos a participar en els dos esdeveniments.
Quant a la ruta, el grau de dificultat és baix perquè transcorre per terrenys plans, llevat de dos tossals de poca elevació. El recorregut total és de 7,5 quilòmetres, i començarà a les 10,00 a la Casa de la Senyoria, estant previst que finalitze cap a les 13,30 a l’Ajuntament. Al llarg de l’itinerari farem vuit parades entre Rafelguaraf, el Riurau, Berfull, el Tossalet, etc., per donar unes explicacions breus i informar d’aspectes interessants d’allà per on passem. A més, s’entregarà un full informatiu citant una poca bibliografia al respecte.
I dir-vos ara que el sistema lingüístic de Rafelguaraf és el valencià meridional. Modalitat que es parla, entre altres zones, en l’extrem sud de la Ribera, just en l’espai geogràfic format per dues xicotetes subcomarques: la Vall de Càrcer i Castelló i les Énoves, que en època foral formaven part del terme de Xàtiva. Potser per això és que el valencià que s’hi parla és més semblant al de la Costera que no al de gran part de la Ribera.
Sobre açò, Pedro Sucías, eclesiàstic aficionat a la investigació històrica, va deixar escrit a finals del s.XIX que tant a Rafelguaraf com al Tossalet es parlava valencià pur. Després, mossén Antoni Mª Alcover, coautor del Diccionari Català, Valencià, Balear, també en va fer al·lusió amb motiu d’una visita efectuada el 29 d’abril de 1901 al poble i a l’hort de la Senyoria. De manera que, tant per la ruta com per la Trobada, a Rafelguaraf vos esperem amb els millors desitjos en defensa de la nostra llengua.
 Vos recomane que escolteu també el que diu Mila Doménech sobre una interessant exposició amb motiu de la trobada. És el vídeo que hi ha tot just al costat, en el Youtube.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada