dimecres, 30 d’octubre del 2013

I ara la documentació històrica sobre Berfull

Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana i de l'AVL
En efecte. Si el passat mes d'agost donava notícia respecte a haver aconseguit per fi la documentació històrica del Tossalet, procedent de l'Arxiu del Comte de Ròtova, ara en donaré també una altra però referida a Berfull. Aquest dilluns passat vaig estar a la Biblioteca Valenciana (a Sant Miquel dels Reis, València) per veure part de la documentació històrica que tracta d'aquest desafortunat llogaret del terme de Rafelguaraf, existent en l'Arxiu de la família Saavedra-Rodrigo.
Doncs bé, cal dir que encara que no està totalment catalogada la documentació, no obstant això, ara per ara hi ha alguns documents que ja es poden consultar i que tracten, pel que fa a dates extremes, des de principis del segle XVI (1505) fins a principis del XX (1914), és a dir, un període de temps d'uns quatre-cents anys. Com era d'esperar, majorment són documents referits a les famílies que posseïren durant més temps el senyoriu de Berfull, en concret les famílies Dassió i Rodrigo. I de moment, si no vaig errat, mirant un índex en pdf que m'han facilitat, he calculat que seran aproximadament una cinquantena de documents els que tracten directament o indirecta de Berfull.
I en això que estic també posat. I és que, quan es té molt d'interés en un tema més prompte o més tard acaba donant els seus fruits. Perquè, pel que fa a la documentació referida a Berfull, a l'igual que en el cas del Tossalet, també feia molt de temps que anava darrere d'ella; més d'una vintena d'anys ja. I ara és que l'estic aconseguint. I al respecte he d'agrair l'ajuda i els bons consells del mestre i amic Paco i del tècnic de la Biblioteca Valenciana Xavier Asins. Als dos, moltíssimes gràcies.
Portal i Casa de la Senyoria de Berfull

2 comentaris:

  1. Vicent, sense dubte eres el rafelguarafí més ben parit culturalment ... amb diferència.
    El teu treball no té preu.
    I ara no contestes que no ... "modesto"
    Salutacions
    Eduard

    sense
    El teu treball pel teu poble no té preu

    ResponElimina
  2. Gràcies per la teua opinió. Però tin en compte que és un treball que faig per curiositat, per voler saber quan més millor, per plaer, per gust, per convenciment, i això no sé si té tant de mèrit.

    ResponElimina