Casa de Rafelguaraf on vaig nàixer |
En 1980 vaig entrar a treballar en l'administració pública en aprovar una oposició per a l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, d'on vaig passar poc després a l'Ajuntament de Carcaixent (1981) i més tard a les Corts Valencianes (1986), primer com a oficial de gestió parlamentària i després com a transcriptor corrector del Servei de Publicacions (1989).
En 1988 vaig aprovar l'examen per a majors de 25 anys de la Universitat de València, amb la idea d'estudiar Geografia i Història. Idea que prompte vaig deixar per dur a efecte, en canvi, un projecte que duia en la ment de molt abans —quan estudiava a l'Institut Josep de Ribera—, tot i que no em comportara beneficis més enllà de la simple satisfacció personal. Així és com em vaig posar en un estudi que em va costar gairebé deu anys d'enllestir: Introducció a la història de Rafelguaraf, el Tossalet i Berfull (1995), obra fonamental que em va motivar a continuar escrivint, i és per això que també tinc publicats, entre altres estudis, Els últims moriscos de Benifairó de la Valldigna (2008), Bandolerisme a Barxeta (2009), La subcomarca de Castelló i les Énoves (2011) —amb l'erudit poblatà Joan Català i Cebrià—, Toponímia de Rafelguaraf (2015) i Rafelguaraf. Unes pinzellades per la història i les persones (2018).
He participat en quasi totes les assemblees d'Història de la Ribera a partir de la que va tindre lloc a Alzira, sobretot en les celebrades a Sumacàrcer, Benifaió, Antella, Corbera, Guadassuar, Llombai, Alginet, la Pobla Llarga i Alberic, a les quals he presentat comunicacions. També he participat en el I Congrés d'Història de la Costera celebrat a Xàtiva, en el XXXII Col·loqui de la Societat d’Onomàstica celebrat a Algemesí, en la III Jornada d'Onomàstica celebrada a Xàtiva i en la VI Jornada d'Onomàstica celebrada a Alzira. Així mateix soc autor del fullet de toponímia de Rafelguaraf, coeditat per l'ajuntament d'aquesta població i la Generalitat Valenciana, i coautor dels de Senyera i de Sant Joanet, coeditats per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i els ajuntaments respectius.
Sense deixar d'estar interessat en continuar fent estudis relacionats amb eixos temes i àmbit geogràfic, des del 1995 que em dedique amb certa preferència a la narrativa històrica, i és per això que les meues tres primeres obres estan ambientades, en gran mesura, als meus pobles de naixença i de residència i a la zona esmentada adés; és a dir, al meu espai vital. De fet conformen una trilogia morisca en què alguns dels personatges principals estan interrelacionats; les obres són: Adéu a Berfull (1998), Memòries d'un alamí (1999) i Aventura al desert (2000); novel·les que han estat reeditades per Tabarca Llibres amb els títols de Fàtima de Berfull (2005), Històries d'un alamí (2009) i Aventura a Tunísia (2012).
A aquella trilogia morisca li han seguit les novel·les El repòs del sobirà (2003), Vespres de foc (2006), Cendres de Ternils (2012), Terra de frontera (2016) i Roders (2019). També tinc publicats els llibres de contes i relats El geperut del Buixcarró i altres contes (2002), Enyorança magribina (2005), El conte de She Rong (Laia) (2008), Contes del Riurau (2008), El tresor del vereder (2010) i Dellà lo riu Xúquer (2014).
Per tot el que he explicat és que m'agrada escriure històries a partir de la coneixença de la història local, però també de succeïts o a vegades de simples frases o comentaris que escolte o he escoltat a les persones majors, a jornalers i gent del camp, a gent senzilla del meu àmbit rural: gent de poble —que diuen— com soc jo mateix. En qualsevol cas, d'una manera o altra en les meues obres sempre hi ha un rerefons de geografia, història, etnografia, etc. A hores d'ara soc pensionista però em mantinc actiu com a escriptor. I per això és que, en la dèria d’escriure, continue.
Carcaixent, on visc des de 1981 |