dilluns, 12 d’octubre de 2015

Un llibre vell que estime


Aquest llibre, Astronomía popular, va ser editat a Barcelona per Gustavo Gili, Editor, en l'any 1926, quan encara no s'havia descobert el planeta Plutó, tot i que, des de fa uns anys ja no és considerat com a planeta, si no recorde mal. Aquest llibre, malgrat el nivell científic, el vaig consultar en moltes ocasions sent un xiquet, encara que per la meua edat el que més cridava la meua atenció eren uns esbossos biogràfics de científics astrònoms, des dels grecs i alexandrins (Thales, Pitàgores, etc), passant pels àrabs (Al-Mamun, Al-Battaní, etc.), i altres com Copèrnico, Tycho Brahe, Kepler, Galileu, Newton...
Doncs bé, com vos deia, aquest llibre va ser un dels primers que vaig tenir el plaer de llegir, o millor dit, consultar, quan era adolescent. I és el cas que fa uns pocs dies, amb ocasió d'un viatge a Berlín, vaig tenir el plaer de visitar Potsdam, on hi ha l'Observatori Astrofísic que dirigia el professor Ludendorff, que apareix en la primera pàgina:

ASTRONOMÍA POPULAR, por S. Newcomb y R. Engelmann, completamente revisada con arreglo a los descubrimientos más recientes por el Prof. Dr. H. Lundendorff, en colaboración con los profesores Dr. Eberhard, Dr. Freundlich y Dr. Kohlschütter.

Doncs bé, mirant per internet m'assabente que en realitat el director de l'Observatori Astrofísic de Potsdam, es deia Friedrich Wilhelm Hans Ludendorff. I és que per aquella època els noms dels emperadors prussians estaven molt de moda. En tot cas ací teniu una imatge del tal Ludendorff.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada