dissabte, 22 d’octubre del 2016

Rafelguaraf - el Riurau


El passat dijous va ser inaugurat oficialment, pel President de la Diputació de València i l'Alcaldessa de Rafelguaraf, el carril de vianants i per a bicicletes, així com la passarel·la que faciliten la comunicació entre la pedania del Riurau i Rafelguaraf. Esta era una reivindicació de feia molt de temps. De fet ja existia una passarel·la construïda ja feia temps, però que es trobava en bastant mal estat. Açò permetrà que el Riurau no es quede incomunicat pel camí més curt per accedir al llogaret, on viuen vora 70 persones, moltes d'elles jubilades o pensionistes, que en molts casos fan quasi a diari l'anada a Rafelguaraf per uns motius o altres.
Cal tenir en compte que per estes dates, quan hi ha les fortes pluges de la Tardor, de vegades es produeix el fet de quedar la comunicació tallada, durant unes hores o fins i tot dies, per l'aigua que baixa dels barrancs de les serres de Rafelguaraf i d'una gran part del Realenc. Precisament el passat 20 d'octubre, dia de la inauguració, va fer 34 anys de la gran inundació com a conseqüència de la rotura de la presa de Tous, i, per tant, dia d'ingrata memòria per a la Ribera del Xúquer.


Aprofite per comentar per a qui no ho sàpia, que este és el barranc que a partir de la Pobla Llarga i fins Alzira rep el nom de "barranc de Barxeta". Un barranc que és especialment famós a Carcaixent i Alzira per motiu d'inundacions. Barranc que només a títol anecdòtic cal dir que no duu ni gota d'aigua procedent del terme de Barxeta. Perquè la línia divisòria dels termes entre Barxeta i Rafelguaraf segueix exactament la línia divisòria d'aigües a un costat i l'altre. Moltiu pel que, per la procedència de les aigües primeres que l'originen (al Molló Alt del Realenc) potser el nom més correcte seria "barranc del Realenc", o bé, si es vol referir al primer poble per on passa, "barranc de Rafelguaraf". I faig esta observació no per reivindicar un canvi de nom, que no és el cas, sinó perquè el barranc de Barxeta i el riu de Barxeta són dos topònims que porten a confusió a moltes persones. I no és una cosa nova en absolut, que ja en el segle XIX hi ha referència a la confusió que produïa entre els geògrafs. Ja posaré un dia una nota al respecte que ara mateix no sé exactament per on la tinc arxivada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada