dimarts, 5 d’octubre del 2021

Vil·les, alqueries i cases de camp...

Em faig ressò d'un acte molt interessant per a tots aquells i aquelles a qui agrada la història.

L’Ajuntament de la Pobla Llarga i l'amic i company cronista de la població, Joan Català, us inviten el proper divendres 8 d’octubre, a les 19 hores, a la Casa de la Cultura de la Pobla Llarga, a la presentació del llibre

Vil·les, alqueries i cases de camp. Poblament dispers, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer

obra que recull els 24 articles que se varen presentar a la Pobla Llarga en novembre de 2016 en la XVII Assemblea d’Història de la Ribera, que tenia per tema monogràfic el mateix títol del llibre.

Intervindran Ximo Vidal, Regidor de Cultura, el coordinador de l’obra, Joan Català, cronista local, i Aureliano Lairón, cronista oficial d’Alzira.

I només uns comentaris sobre la portada del llibre, que trobe molt encertada. M'agrada molt eixe blau tan net amb un contrast roig per al fons del títol.

El que es veu és l'hort de la Pedrera, fotografiat des de baix, a l'entrada sobre el barranc de Matilde (ant. de la Casa dels Frares), abans de les darreres reformes, quan encara hi havia un parell de pins d'enfront de la caseta i del porxe del costat.

Aquest hort està sobre un alteró, lloma o tossal en terme de Rafelguaraf, just en la cara que mira al nord, tal com es veu. Des de la redona de la carretera a la Pobla Llarga i Sant Joanet es veu perfectament. L'altra banda, que dona a migdia, és terme de l'Énova (per l'antic terme de Sans). A l'esquerra, més darrere, es veu una serra en color blau fosc, que és el Puig de Xàtiva. I les pedres en primer terme, a la dreta, potser es tragueren de la mateixa "pedrera" que li dóna nom a l'hort. Pedrera que durant un temps es faria servir per a això, per traure pedra per a les parets de les cases, dels horts, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada