dimecres, 10 de novembre del 2021

A la XIX Assemblea d'Història de la Ribera (Alberic)

Amb l'admirat "mestre" Tomàs Peris Albentosa

Aquest cap de setmana passat, entre divendres 5 a la vesprada i diumenge 7 a migdia, he tingut el plaer de participar en la XIX Assemblea d'Història de la Ribera que ha tingut lloc a Alberic.
Com que el tema monogràfic era "Patrimoni immaterial a la Ribera: festes, tradicions i cultura popular", és que he presentat una llegenda popular, relacionada amb un topònim i que és compartida entre els pobles de Barxeta i Rafelguaraf. D'això i la seua relació amb la història tractava Història i llegenda: el barranc dels Dos Germans, que vos avance que si ningú em demostra el contrari, estic convençut que es va tractar d'un fet de violència en temps de la Segona Germania (1693). Així, per tant, no estaríem parlant de "dos germans" sinó més aïna de "dos agermanats" els protagonistes involuntaris del succés que va donar origen al topònim del barranc i a la llegenda. D'açò vaig parlar dissabte al matí.
En segon lloc, després de dinar tenint al costat a un dels més prestigiosos historiadors de la Ribera del Xúquer (l'alzireny Tomàs Peris Albentosa, especialista, entre molts altres temes, en les xarxes de reg), vaig parlar de Monedes romanes de Rafelguaraf. Es tracta de monedes trobades més o menys en el triangle format entre Berfull, el Tossalet i Rafelguaraf. I com que al terme municipal de Rafelguaraf no hi ha o no hi havia, ara per ara, troballes d'època romana, és per això que a la vista d'una seixantena que em deixaren veure i estudiar-les un poc, he considerat la meua obligació posar-ho en coneixement del col·lectiu d'investigadors i historiadors/es, per si volen prendre nota.
Finalment, diumenge al matí vaig parlar de la molt probable (a parer meu) ubicació del que era El molí de la Senyoria del Tossalet, que era el títol de la comunicació. Fins fa poc, jo almenys no tenia ni idea ni tan sols de la seua existència. Tot i que era d'imaginar que hauria existit un molí per als tossaletins i tossaletines en temps d'època Moderna i Contemporània. Doncs bé, el cas és que estic convençut que estava sobre la séquia Mare del Tossalet, tot just baix a continuació del molí de l'Énova (el molí dels Viles).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada