dimarts, 21 de juny del 2022

En el 30 aniversari de la mort de Joan Fuster

Assemblea d'Història d'Algemesí. Juli Fuster a l'esquerra de Joan Fuster

En la darrera Assemblea d’Història de la Ribera, que tingué lloc a Alberic en novembre de l’any passat, vaig veure una exposició fotogràfica de les assembles celebrades des dels seus inicis, allà pels anys 80 del segle passat. I el cas és que em va sorprendre gratament veure en una d’elles a Juli Fuster Navarro, primer alcalde socialista de Rafelguaraf de l’actual etapa democràtica, que apareix assegut ben a prop de Joan Fuster. Tant va ser així que per aquest motiu em vaig posar en contacte amb Antoni Furió, historiador de reconegut prestigi que segurament deu ser qui més en sap d’ell, tant de la vida de l’intel·lectual suecà com de la seua obra escrita. I tot per preguntar-li si sabia de l’existència d’algun tipus relació d’amistat, etc., entre ambdós. Per cert, assemblea en què també va estar present Manuel Sanchis Guarner.

I és que, a pesar de ser Juli Fuster i jo família per part de les nostres mares, la realitat és que no vaig arribar a tractar-lo molt per la diferència d’edat, considerant que ell tenia vint-i-sis anys més que jo. I potser per açò, per creure que coneixes a una persona, encara que siga només un poc, superficialment, és que no deixava de trobar sorprenent que el Fuster rafelguarafí tinguera algun tipus de relació, tot i que fora ocasional, amb el gran geni suecà com per a arribar a estar assegut a prop d'ell, encara que fora només per atzar. A més a més, perquè em consta que Joan Fuster va citar elogiosament a Juli Fuster Navarro en l’acte de cloenda de l’Assemblea d’Història que va tindre lloc a Carcaixent, fet a propòsit del qual vaig escriure una cosa en Nosaltres, els fusterians (Perifèric Edicions, Catarroja 2017. Edició a cura de Salvador Vendrell i Josep Lozano, pp. 163-164).

De manera que, com deia, entre els dies 4 al 14 de febrer passat vaig tindre un intercanvi de correus electrònics amb Antoni Furió. Al final dels quals, gràcies a uns comentaris d’altres historiadors –que a mi m’aclariren el tema de la foto–, en especial als de Francesc Torres, la meua conclusió és que Juli Fuster, per la seua relació amb el socialista carcaixentí Arcadi España (pare de l’actual conseller del mateix nom i amic de Ximo Puig), és que tindria ocasió de conéixer personalment Joan Fuster, arribant a visitar-lo diverses ocasions a sa casa a Sueca, segurament en alguna de les tertúlies que hi tenien lloc amb el més gran dels intel·lectuals valencians.

Assemblea d'Algemesí. Manuel Sanchis Guarner

 A més a més, a la precitada assemblea de Carcaixent, l'alcalde rafelguarafí em sembla que va presentar una comunicació amb el títol de Els Regals; que en tot cas no es va publicar en les actes corresponents conjuntament amb les de l’anterior, celebrada a Algemesí. Aquella comunicació tractava de la col·lectivització de la qual s'ha dit que és la finca agrícola més gran del País Valencià, el Realenc (o el Pinar dels Frares), basant-se en documents i informacions diverses. Una d'elles un interessant reportatge periodístic escrit per un oncle de l'alcalde –Ricard Fuster Miralles– quan no feia encara un any de l'inici de la dissortada guerra civil.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada