He col·laborat amb un xicotet text per a la publicació d'un CD de música festera de Moros i Cristians, del qual és autor un nebot meu (per part de cosina-germana), José Luis González Sanchis, que és percusionista de la Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola. Doncs bé, demà mateix, tal com podeu veure en aquest anunci que he compartit, es farà la presentació oficial.
La portada és obra de Vicent Armiñana Català, Fill Predilecte de Rafelguaraf, un artista destacat i reconegut que també ha col·laborat. I el text a què em referia és el següent:
Entre la fraseologia pròpia dels valencians en tenim una que diu: això és OBRA DE MOROS, expressió que he escoltat moltes voltes com segurament vostés també. I pot tindre diversos significats. Però sobretot es refereix a una cosa molt ben feta, que ha costat molt de fer, que és molt antiga, etc. En tot cas, sempre en un sentit admiratiu i positiu.
El treball intel·lectual, creatiu, necessita molta atenció, constància i dedicació per obtindre un bon resultat. Igual que costa molt de fer un llibre, costarà molt de compondre i d’interpretar una peça musical, pintar un quadre o executar una obra d’art. Perquè no sent treballs simples, l’enginy ha d’esforçar-se al màxim per bastir la millor obra possible. Així, cal concebre-la, imaginar-la, desenrotllar-la, tot per arribar a deixar-la llesta i pulcra. I açò no és cosa de quatre dies, setmanes o mesos. Per exemple, una obra escrita –que al remat potser passarà sense pena ni glòria– és difícil arribar a embastar-la encara que siga en un senzill esborrany, perquè cal omplir moltes pàgines en blanc per aconseguir un relat coherent i versemblant. I el mateix deu passar per assolir una obra d’art, siga un dibuix, un gravat, una pintura, una escultura, una composició musical, etc.
Enguany (2022) és el 90 aniversari de la societat Ateneu Musical de Rafelguaraf i de la seua banda de música, un al·licient més a l’hora de compartir el goig de presentar aquest CD de música festera. L’autor-compositor és un músic molt destacat del poble, José Luis Gonzàlez Sanchis, que ha comptat amb la col·laboració d’un artista reeixit i reconegut, Fill Predilecte de Rafelguaraf: Vicent Armiñana Català. I com no?, amb la participació de la banda de música –amb els músics, autèntics artistes elles i ells– i del seu director, Xavier Ferrer Garrigues, sense els quals haguera sigut impossible de realitzar.
El món deu ser més comprensiu i respectuós amb la diversitat. Ha d’haver-hi bona relació entre els éssers humans, perquè no es pot construir una humanitat inclusiva amb la marginació de les diferències. Al respecte, els alcoians representen aquesta necessària harmonia –paraula que figura en l’himne de la nostra festa, com també pau, amistat i germanor– amb una bonica figura de ceràmica: l’abraçada dels festers. Abraçada d’un fester moro amb un fester cristià, que representen el respecte i la tolerància de què parle per tal que la societat, el món, cada dia més globalitzat, puga tindre un futur en pau.
Aquesta obra conjumina el bon nom que s’ha guanyat la banda rafelguarafina en la festa de Moros i Cristians, gràcies a l’experiència i maduresa dels seus músics, al bon mestratge dels seus directors, i a l’encert de l’autor-compositor i de l’il·lustrador. Fruit, tot, d’anys de treball que es veuen reflectits ara en aquest CD amb què tenim la sort de gaudir de la millor música festera més actual. Per això és de justícia donar l'enhorabona a tothom qui ha col·laborat, perquè com bé diu el seu títol, açò és una autèntica OBRA DE MOROS.
Òbviament també ha col·laborat molta altra gent, impossible de posar tots els noms en un text curt. I són totes i tots els músics, així com diversos directors de la banda, tècnics, etc. etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada