dimarts, 13 de setembre del 2022

Trobada de cronistes riberencs a Alzira

Foto oficial davant l'Ajuntament d'Alzira. Entre Aurelià Lairón a la meua dreta i Francesc Beltrán a l'esquerra

Com alguns/es potser sabeu estic posat en la història de Rafelguaraf des de fa molt de temps, uns 38 anys. I per la meua manca de formació acadèmica sempre m'he considerat com una mena d'intrús. Disculpeu-me però no ho puc evitar, la curiositat per saber la història del meu poble de naixença em supera. I ara lamente haver de dir que, que jo sàpia -i vull estar equivocat- crec que no hi ha ningú més, rafelguarafí o d'on siga, que s'hi interesse almenys publicant alguna cosa al respecte. De manera que si voleu saber-ne d'aquella raconada... tal com diuen que "en el país dels cecs el tort és rei", a falta d'historiadors d'ofici -vull dir, de formació acadèmica i per tant de competència-, us haureu de seguir encomanant a l'encert que puga tindre jo en algunes coses de les que publique sobre Rafelguaraf i el Realenc (o el Pinar dels Frares, terme de Xàtiva). Però anem a la qüestió: sobre estudis d'història de Rafelguaraf i el Realenc.
Quatre coses que porte ara mateix entre mans:
-Memòria i proposta d'escut i bandera municipals. Atenció, acò des del 2010, amb tres alcaldes diferents, hi ha prevista una pròxima reunió explicativa a la corporació.
-Un soldat valencià en la Guerra de Cuba. Es tracta d'un text monogràfic prou més que embastat s/les memòries d'un soldat de per allà (de les Énoves, vull dir), que està en condicions de publicar-se.
-Francesc Ferrer, Senyor de Rafelguaraf (1440-1467). Un altre text sobre aquest senyor feudal en base al privilegi baronial donat pel rei Alfons el Magnànim i un inventari dels béns d'aquest personatge.
-Vicent Armiñana Català: notes biogràfiques. Açò es tracta d'una comunicació que tinc prevista per a la pròxima assemblea d'història de Polinyà, sobre un artista, pintor, Fill Predilecte de Rafelguaraf.
Altres coses que en certa mesura son com una necessitat o un desideràtum, i que per la meua edat, per la salut, perquè necessite organitzar-me la biblioteca i els arxius, tant de paper com de l'ordinador, i per altres motius que no entre a detallar, em vindria bé si algú vol aconsellar-me sobre la primera qüestió que plantege tot seguit.
-Crec que he de parlar ja en el director del MUMA (Museu municipal d'Alzira) o de l'Almodí (Museu de Xàtiva) s/uns pocs materials, Palmella, i dos coves.
Rafelguaraf és un dels pobles situats entre la Ribera -per geografia o natura- i la Costera -per història (la subcomarca de Castelló i les Énoves). I us confesse que no sé què fer amb uns pocs materials que tinc que haurien d'estar dipositats en un museu. Ja sé que haurien d'estar en el museu comarcal de referència. Però, així i tot em pregunte: què faig, els porte a Alzira o a Xàtiva?, perquè allà estan les troballes de la vil·la romana de l'Énova. Per això el dubte de parlar amb Agustí Ferrer o amb Àngel Velasco sobre aquest tema.
I algunes coses més, com ara, com es podria aconseguir fer unes prospeccions, per elementals que siguen, en dos o tres llocs on tinc la intuïció que pot haver coses de bastant interés.
-Petició al Archivo Histórico Nacional s/un procés inquisitorial a dos moriscos acusats de sodomiaEspere estudiar la documentació demanada quan m'arribe i fer un treball amb un historiador que admire.
-Documentació històrica s/el Tossalet (procedent de l'Arxiu del Comte de Ròtova)En la mesura que dispose de temps lliure tinc tasca per anar llegint la documentació.
-Documentació històrica sobre Berfull (procedent de l'Arxiu familiar Saavedra-Rodrigo)Exactament el mateix que abans.

I si a tot el que us acabe de referir com a Cronista Oficial de Rafelguaraf, a més a més afegisc la meua afició a la narrativa... doncs no cal que us diga com vaig de sobrat de projectes per a investigar la història local. I és que jo, malgrat tot, la curiositat i les ganes d'escriure no les he perdudes encara.

Magnífica vista de la vall de la Murta des del restaurant del Respirall, on dinàrem
4 comentaris:

 1. Vicent, considere que s'haurien de portar a Xativa ja qué tenim lligams més forts. És la meua opinió.j

  ResponElimina
 2. Des del punt de vista històric així és, en efecte. Per això el meu dubte. Gràcies per donar la teua opinió, encara que siga anònima.

  ResponElimina
 3. Xè jo crec que toca a Xàtiva. Però el d,Alzira no el conec. Ai sinyor !

  ResponElimina
 4. El MUMA està molt bé, recomane la visita. Gràcies per la teua opinió.

  ResponElimina