dijous, 20 de juliol del 2017

Ens hem d'anar a l'Orxa


Diuen que el món és com un mocador. Siga com siga, és sorprenent, almenys de vegades, com podem estar relacionades les persones les unes amb les altres per diversos motius. El cas és que a Rafelguaraf hi ha una frase, entre moltes altres, que diu "ens hem d'anar a l'Orxa". Una frase feta que s'utilitza, si més no, pels pobles de la subcomarca de Castelló i les Énoves. Doncs bé, mon mare era músic i em contava que els músics de la banda de Rafelguaraf varen fer molt bona lliga amb els músics de la banda de l'Orxa, quan anaven a tocar a Alcoi a moros i cristians.
En fi, ho vinc a dir perquè enguany he publicat un article al llibre de festes de Rafelguaraf que duu per títol Copoví: un cognom arrelat a Rafelguaraf. I el motiu d’haver-lo fet és perquè de feia algun temps intuïa que potser Rafelguaraf fóra un dels pobles on més gent amb el cognom Copoví hi hauria. I així és. De fet som la capital mundial dels Copoví. Si teniu interés feu per llegir el llibre de festes, o bé, fins i tot, si algú té un més gran interés li ho puc enviar personalment per correu electrònic. I més coses: al meu parer tots els Copoví descendeixen del cognom Pocoví, majoritari a Mallorca i on també n'hi ha de Copoví i Cocoví.
El cas és que, pel que fa a la meua família en concret, considerant que mon pare era Vicent Sanchis Copoví, resulta que venen de l’Orxa, on arribaren procedents de Mallorca en el segle XVII per repoblar les terres deshabitades per l’expulsió dels moriscos.
I una altra casualitat més. A l’Orxa hi ha un carrer anomentat músic Vicent Sanchis, òbviament es tracta d’una altra persona. Però, en fi, ja veieu... "ens hem d’anar a l’Orxa" entre altres motius potser per retrobar també les arrels demogràfiques d’un passat comú: l'origen dels Copoví. I aprofite ara i ací per penjar tres il·lustracions gràfiques que en el llibre de festes no han eixit gens bé. Així les podreu ampliar i veure bastant correctament, crec.

Manuel Copoví, el primer documentat a Rafelguaraf en 1818

El meu rebesavi Agustí Pocoví va ser soterrat a Rafelguaraf com a Copoví
A l'extrem de l'esquerra, baix, apareix escrit Agustín Pocoví

3 comentaris:

  1. Hola Vicent! Em diuen Reme Copoví sóc de La Pobla Llarga , el meu pare era de Rafelguaraf i hui per casualitat me trobat amb el teu blog, he llegit que vares publicar un article sobre el cognom Copoví, m'agradaria posar-me en contacte amb tú perquè tinc bastant interés en llegir-lo , sempre he tingut curisitat pel meu llinatge, però no he sabut com trobar la informació. Moltes gràcies !



    ResponElimina
  2. Bones! Soc la Dolors, terapeuta d'una Llar per a greus discapacitats físics de Mollerussa (Lleida). Estava fent una recerca d'informació d'un dels nostres usuaris que es diu Vicent Copoví Copoví i és nascut a Rafelguaraf. Estaria molt agraïda que em pugués passar aquest article que va escriure i, encara més, si pugués parlar amb vostè perquè ell diu que tenia un cosí germà que es deia Vicent Sanchis Copoví. Li agrada molt pintar i aquesta tardor l'estic ajudant a preparar una exposició, per aquest motiu cercava una mica d'informació per fer una petita ressenya dels seus orígens. Aquest blog ha estat un gran descobriment. Moltes gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Dolors. Disculpe la meua torpesa, però fins hui mateix (27 de novembre de 2023) no he llegit el seu comentari. En fi, si encara té interés passem una adreça de correu electrònic i li enviaré l'article pel qual s'interessava. Quant a Vicent Sanchis Copoví era mon pare. O almenys a mon pare li deien així. Salutacions.

      Elimina