dimarts, 13 d’agost del 2013

El geperut del Buixcarró i altres contes - El tresor del vereder



Edicions 96 ha preparat un video, de curta duració (a penes 2 minuts), amb el qual promocionar aquest estiu una de les obres que han tingut a bé publicar-me. Es tracta en realitat de dues obres: El geperut del Buixcarró i altres contes i El tresor del vereder; aquest darrer, per cert, va ser el primer conte que vaig escriure. Doncs bé, la veritat siga dita és que s'ha quedat molt guapet. L'enhorabona per l'editorial i pel tècnic, Juli Cànoves, torrentí, que ara viu ací a la subcomarca de Castelló i les Énoves, que ha sabut traure un missatge bonic d'un entorn paisatgístic magnífic i això malgrat l'actor. El punt on es va efectuar la gravació me'l va dir Lluís Seguí, a qui agraïsc les facilitats donades per informar-me d'aqueix lloc tan adequat.
De totes formes, m'abelleix explicar-vos un poc més de què va aquesta obra. Els contes tenen com a denominador comú una sèrie d'oficis i professions ja desaparegudes o en vies d'extinció que exerceixen els protagonistes, i tracta de recordar relacions humanes, terminologia, feines i ferramentes pròpies de cada treball d'altres temps. Té un interés pedagògic pel seu valor etnològic, lexicològic, històric i humanístic. L'obra esdevé així com un xicotet homenatge a la memòria de valencians i valencianes de parla, guardians de la memòria col·lectiva i transmissors de la cultura popular.
A més a més, cal dir que els contes estan ubicats, com en la majoria de les meues obres, per l'entorn de la subcomarca de Castelló i les Énoves i altres comarques centrals del País Valencià. De fet El tresor del vereder transcorre a l'horta de Xàtiva, la Costera. I els altres dotze contes inclosos en El geperut del Buixcarró i altres contes, que són els següents: Seny de palmerer (a Carcaixent, la Ribera), El gegant de Segària (al Verger, la Marina), Sequier de la sobirana (a Manuel, la Ribera), El geperut del Buixcarró (al Pla de Corrals, la Valldigna), Obra d’Abú al-Saniya (a la Pobla Llarga, la Ribera), Riberers de la Marina (a Benissa, la Marina), Un duler novençà (a Beneixida, la Ribera), Oli dels Alberola, (a Quatretonda, la Vall d’Albaida), Els ullals de Guraf (a Rafelguaraf, la Ribera), Profecia d’herbolària (a l’Almàssita, la Safor), Un cor de carrasca (al Realenc, la Ribera) i El castell de Quirella (a Barxeta, la Costera).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada