dimecres, 1 de juliol del 2015

Un llibre: Toponímia de Rafelguaraf


Atenció, hi ha un canvi de data: de dissabte 25 passa a diumenge 26. De manera que queda així:
El diumenge 26 de juliol, a les 12,00 hores, tindrà lloc a la Llar dels Jubilats la presentació del llibre Toponímia de Rafelguaraf.
Iniciarà l'acte Rafaela Aliaga Sendra, Alcaldessa de Rafelguaraf, a continuació parlarà Aigües Vives Pérez Piquer, Màster en Toponímia i assessora lingüística de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, i finalment intervindré jo mateix. I per a tranquil·litat dels qui s'animeu a vindre, vos he de dir que l'acte està previst que dure al voltant d'uns 30-40 minuts.
La Toponímia i la Història estan ben relacionades perquè els noms de lloc sempre tenen una història al darrere. I és per això que de sempre m'ha interessat molt saber qualsevol cosa que tractara dels topònims del terme de Rafelguaraf i del Realenc (terme de Xàtiva).
El llibre té un total de 240 pàgines de 270 x 210 cm., amb les portades de cartolina gràfica amb solapes. I és una publicació feta per Edicions 96, de Carcaixent, per a l'Ajuntament de Rafelguaraf. Conté prop de 300 fotografies a color, excepte unes poques en blanc i negre com a testimonis de construccions desaparegudes o molt transformades.
Aquest llibre el vaig començar l'hivern de l'any 2005 fins l'estiu de 2014; en realitat, fins ara mateix, perquè al remat sempre acabes fent alguna que altra correcció puntual d'última hora. I des de l'estiu passat, en què vaig acabar la tasca de fer una quantitat gran de fotos, que en dates recents s'han hagut de repetir en algun cas, és que ara finalment veurà la llum en els pròxims dies.
I respecte els llibres d'història local que porte publicats fins ara, m'agradaria que més prompte que tard torne a haver interés en la gent jove per les ciències humanes. Pels motius que siguen, i més els darrers anys per la crisi econòmica, que a Rafelguaraf no sé de gent que s'interesse per la història (amb les honroses excepcions de rigor). Per això és que fa molts anys que pense que sóc un tipus rar, si és que interessar-se per la nostra història, que sembla com si no li interessa a ningú o quasi ningú, és per a ser considerat un tipus rar. Si és així... perdoneu-me la immodèstia, estic moderadament orgullós de ser un tipus rar.

El terme municipal de Rafelguaraf i el Realenc (de Xàtiva)

5 comentaris:

  1. M'alegra molt assabentar-me que ja és un fet la publicació del teu llibre de toponímia. És un gran treball el que has enllestit. Sí que hi ha gent interessada en la història local, tot i que siga minoritària, però ho compensen amb el seu entusiasme. Per això ells i tu mateix es mereixeu que isca a la llum este nou llibre. Salut. Robert Cortell

    ResponElimina
  2. Espere que agrade a eixa gent minoritària que s'interessa encara per la història local-comarcal, la més pròxima o que ens afecta d'una forma més directa per ser la dels nostres pobles. La veritat és que pense que els historiadors comencen a ser tan rars com els poetes. I això que els poetes darrerament estan molt actius en tots els sentits.

    ResponElimina
  3. No sou raros els que escriviu d'historia, el que pasa, en la meua opinió, es que la cultura per estos lars es magra. Felicitaciòns per lo que has escrit fins ara. Un seguidor esperanzat.

    ResponElimina
  4. No sou raros els que escriviu d'historia, el que pasa, en la meua opinió, es que la cultura per estos lars es magra. Felicitaciòns per lo que has escrit fins ara. Un seguidor esperanzat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Isabel M.: fins hui mateix (6 de maig) no havia llegit el teu comentari i és per això que no t'havia dit res. Així que, encara que amb molt de retard, moltes gràcies pel teu comentari.

      Elimina