divendres, 29 de setembre del 2017

Salamandra, gallipato, tritó...?


Fa molts anys vaig veure un animalet a la vora del camí de Baix dels Partidors, poc després d’on la séquia de Baix gira a l'esquerra separant-se del camí. Recorde que era negre, amb taques grogues irregulars, igual que el de la foto. Mentre el mirava no es va moure gens. Jo estaria tan sols a un parell de metres de distància. L’animalet estava absolutament quiet en el fons humit d’un escorredor o séquia de terra, i potser faria al voltant d’uns vint centímetres. Llavors em va sorprendre molt, i segons el que molts anys després vaig veure, no tinc clar si es tractaria d’una salamandra, un gallipato, un tritó o què; encara que el gallipato i el tritó em sembla que són subespècies de la salamandra.
El cas ben cert és que quan el vaig veure em vaig quedar bocabadat durant uns instants. Era la primera vegada que veia un animalet com aquell. Però en aquella època (potser tindria jo uns 20 anys) no hi havia les possibilitats de fer fotos com ara, que si dus un telèfon mòbil en pots fer alguna encara que siga d’una forma apressada.
La bona qüestió és que aquella visió amb el pas del temps se’m va oblidar, fins que molt després em vaig retrobar amb ell en alguna revista, llibre o documental per la tele. Total, que, un dia li ho vaig comentar a Lluís Seguí, barxetà gran coneixedor de les plantes, dels arbres i de la fauna més pròxima a nosaltres, si més no. Però Lluís em comentà que devia tractar-se d’un fardatxo jove, perquè segons ell -si no recorde mal el que em va dir- al poc de nàixer o sent jovenets tenen unes taques grogues a la pell.
En fi, siga com siga, pose ací unes fotos que he tret d’internet del que vaig veure a mitjans dels anys 70, al sud del nucli urbà de Rafelguaraf, només a uns 300 de distància de la població. Mai més n'he tornat a veure un altre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada